Precis som vi behöver stänga ner datorn emellanåt för en omstart, behöver vår hjärna en omstart ibland.  En övertänkt hjärna tänker inte så bra och vi lurar oss själva om vi tror att vi kan tänka oss ur en redan övertänkt hjärna, ändå är det så de flesta av oss gör när de känner sig stressade och har tusen bollar i luften. Vi försöker tänka ännu mer!

Det vi egentligen behöver är vila och återhämtning, ge oss tid för kravlöst varande. Men att säga det till sig själv när hjärnan är på väg att koka över i måsten och borden, över allt som behöver bli klart på jobbet tills barnen ska hämtas på dagis och hinna få i dem någon slags näringsrik mat innan det är dags att åka till ”nästa ställe” barnens aktiviteter, blir som ett hån mot sig själv.

Forskning visar att när vi fokuserar och vänder vår uppmärksamhet inåt så aktiveras mycket gynnsamma hormoner i vår kropp. Vår hjärnaktivitet hamnar i neutralläge och hjärnan får möjlighet till vila och återhämtning. Oavsett vad din stressade hjärna än säger så går det att få in små micropauser här och där. Om det inte finns någon plats att kunna vara ostörd på arbetsplatsen eller i hemmet kan man ta 5 min på toaletten, blunda och andas eller gå ut en liten promenad på lunch eller fikarasten.

Om vi har en övertänkt hjärna blir vi endast mentala, dvs vi använder oss enbart av intellektet vilket gör att vi väldigt lätt går igång och triggas av andra personer. Vi fastnar i försvar och vill inte kännas vid våra egna tillkortakommanden eller svagheter. Till slut blir vi olyckliga och projicerande och här förlorar vi kontakten med hjärtat.

Om vi prövar att släppa taget i hjärnan och allt tänkande och får tillit till att det vi behöver förstå landar i oss när vi släpper taget i hjärnan och kommer ner i hjärtat, kommer successivt balans att infinna sig. Det är en oerhörd utmaning för den som älskar kontroll.

När vi varit alltför mentala en längre tid känner vi ofta en inre tomhet komma krypande. Vi har hamnat i klorna på vårt belönings-system som gör allt i sin makt för att göra det så bekvämt och ytligt för oss som möjligt men endast skapar mer tomhet.

Inom oss längtar vi alla efter meningsfullhet och syfte, tid för oss själva och att kravlöst bara vara. Balansen mellan hjärna och hjärta sker när vi hittar balans mellan görande och varande vilket är viktigare nu än någonsin, i en värld där görandet och själva upplevelsen är övervärderad och det kravlösa varandet ger oss skuld och får oss att känna oss lata.

När vi får kontakt med hjärtat då vet vi, här tvivlar vi inte, här får du kontakt med det som är din sanning och som alltid vet vad som är bäst för dig.

Ditt inre lyssnade är bron över till hjärtat, där visdom och insikter bor. När vi riktar fokus mot hjärtat och inte letar svar utanför oss själva, hamnar vi i en helt annan vila, trygga i oss själva och i vår egen sanning. En sanning du finner i nuet och inte i framtiden och här får hjärnan bästa möjlighet att vila.

Här blir du vacker på insidan. Vi alla är både mörker och ljus och när vi accepterar våra olika krafter växer vi till en ny medvetande nivå.

Om jag orkar vara jag och visa hela mig, så blir det mycket lättare för dig att våga vara dig. Vi alla kan göra gott eller ont, men på insidan är vi alltid kärlek.

Ett sant hjärta förlåter inte bara sina medmänniskor utan också sig själv.

Den här stunden fångade jag igår kväll, att titta på en solnedgång gör oss lugna, det är svårt att samtidigt tänka på någonting annat, närvaron blir med ens så självklar.

Leave a Reply