Skip to main content

Att vara högkänslig är ingen diagnos, ca 20% av jordens befolkningen är högkänsliga och det hänger ihop med vår arts överlevnad. Förr när vi levde på savannen överlevde vi inte utan flocken, den högkänslige hade till uppgift att känna in alla i flocken, hur de mådde och betedde sig. Precis som ledaren var fullt sysselsatt med att ta flocken framåt och överleva, alla hade sin unika uppgift.

Att leva med högkänslighet i dagens samhälle kan vara svårt i en tid där vi ofta behöver armbåga oss fram för att få det där jobbet eller prestera höga resultat i skolan för att lyckas i livet. Vi förväntas leverera och vara sjukt effektiva på alla plan. I dag är mycket styrt av snabba beslut och resultat, vilket kan skapa mycket stress och speciellt utsatta är de högkänsliga. Att ge mer utrymme för tid och reflektion för att på sikt skapa bättre och mer hållbara resultat ligger inte riktigt i linje med hur skola, samhälle och många arbetsplatser ser ut idag.

Många utmattas och en del blir långvarigt sjuka vilket kostar samhället miljon-belopp i slutändan. Den kloke och känslomässigt starke förvandlas till en utarmad och energilös person och ofta uppstår en känsla av meningslöshet hos de här personerna. Förbrukad och tom efter att ha gett så mycket till alla andra, lämnad åt sitt öde med känslan vem står här för mig nu?

Det finns metoder för att inte drunkna i sina känslor.

Ibland smäller känslor från förr till i nuet, minnen gör sig påminda och i dig känns det som om det hände igår. En öm punkt har triggats inom dig och känslan återupplevs.

Ett trauma eller en djup kris har en benägenhet att leva sig kvar inom dig, Hjärnan kopplar ihop den starka händelsen i ditt förflutna med den nuvarande händelsen som sker i nuet. Det är egentligen samma känslor som kommer upp som gör att vi överreagerar. Det kan vara svårt att släppa och vi börjar älta. De gamla rädslorna pockar på din uppmärksamhet. Det vi då främst behöver är förståelse från människor i vår omgivning. Vi behöver människor som lyssnar utan att försöka lösa och trygghet i form av att de finns där.

Det är nu det kan det vara bra att ta hjälp så att du inte fastnar i dina känslor av en oberoende proffessionell samtals-coach / samtalsterapeut. Det finns metoder för att inte drunkna i sina känslor.

När tankarna snurrar som mest så försöker vi oftast tänka hur vi ska stoppa dem ”lösa problemet” fixa till, men tyvärr ofta med samma metod som skapade dem. Hur många gånger har jag inte själv fastnat i det.

Medveten närvaro är en mycket bra och vetenskapligt beprövad metod mot övertänkande. När vi tränar mindfulness regelbundet öppnas vårt medvetande och  första steget till förändring är taget, utan ditt medvetande ingen förändring.

Den högkänsliga ger ofta för mycket av sig själv. I efterhand får de inte sällan konsekvenser som att de blir väldigt trötta fast det var en trevlig fest, ett fint möte fast med en bitter eftersmak av känslomässig baksmälla.

Den högkänslige tar också gärna på sig uppgiften att lappa och laga någon som har det tufft och svårt.

Som högkänslig tar man in den yttre och den inre världen mer än andra. Sinnen så som lukt, smak, hörsel, syn, och känsel är helt enkelt starkare och kan därför leda till stress och svårigheter att slappna av.

Känner du att du har fastnat i dina känslor och behöver hjälp är du varmt välkommen att höra av dig, med lite verktyg och nya metoder kan man ganska snabbt må mycket bättre.