Skip to main content

Hur skapar vi balans mellan hjärna och hjärta?

Ibland behöver vi stänga ner datorn för en omstart, lika självklart vore att vi stängde ner vår hjärna ibland. En övertänkt hjärna tänker inte så bra och ofta lurar vi oss själva när vi försöker tänka oss ur en redan övertänkt hjärna. Ändå är det så de flesta av oss gör när man är stressad och har tusen bollar i luften, vi försöker tänka ännu mer!

Kravlöst varande.

Det hjärnan egentligen behöver är  återhämtning och tid för kravlöst varande, men att ge sig själv det när hjärnan är på väg att koka över i måsten och borden blir som ett hån mot sig själv.

Micro pauser.

Ny Forskning visar på, att när vi fokuserar och vänder vår uppmärksamhet inåt aktiveras gynnsamma hormoner i vår kropp. Hjärnaktivitet hamnar i neutralläge och får möjlighet till vila och återhämtning. Oavsett vad din stressade hjärna än säger så går det att få in små micro pauser här och där. Om det inte finns någon plats att kunna vara ostörd på arbetsplatsen eller i hemmet, ta 5 min på toaletten, blunda och andas djupa andetag eller ta en liten promenad på lunchen eller fikarasten.

Triggers.

När vi har en övertänkt hjärna blir vi ofta mentala, dvs vi använder oss enbart av intellektet som gör att vi lätt går igång och triggas av vår omgivning och människor. När vi fastnat i denna delen av hjärnan går vi lätt in i försvar och vill inte kännas vid våra egna tillkortakommanden eller svagheter. Till slut blir vi olyckliga och projicerande och förlorar kontakten med hjärtat.

Att släppa taget om alla tankar i hjärnan när vi är som mest stressade är inte lätt, men faktum är att det vi behöver förstå landar i oss när vi gör just så. Vårt tratt seende minskar och balansen infinner sig  successivt igen.  Att ha tillit till den här processen är av stor vikt men kan samtidigt vara en utmaning när man är fast i kontroll.

Längtan efter mening och samhörighet

När vi har varit alltför mentala en längre tid kommer en inre tomhet krypande, vi har hamnat i klorna på vårt belönings-system som gör allt i sin makt för att göra det så bekvämt och ytligt för oss som möjligt och som bara skapar ännu mer tomhet. Och inom oss längtar vi efter meningsfullhet och syfte, tid för oss själva och kravlöst varande.

Balans mellan hjärna och hjärta infinner sig när vi finner balans mellan görande och varande och prioriterar det i vårt liv. Det har aldrig tidigare varit så bortprioriterat hos människan som nu i vår tid, men det är viktigare än någonsin. Speciellt i en värld där görandet och själva upplevelsen har blivit övervärderad och det kravlösa varandet ger oss skuld och får oss att känna oss lata.

Det inre lyssnandet är bron över till hjärtat.

Det är när vi får kontakt med hjärtat som vi vet, för i hjärtat finns inga tvivel, hjärtat vet vad som är bäst för oss. Om vi för att slippa smärta väljer att fly från oss själva, kommer vi förr eller senare att få en rejäl överraskning. Det vi söker finns nämligen inte där ute, och dom flesta av oss letar på fel ställe. Det som är väsentligt för oss ligger så mycket närmare än vad vi tror, vilan, ron i själen finns inom oss. Det fina är att om vi börjar besöka den platsen regelbundet kan vi bli trygga i vår egen sanning och  dessutom ger vi vår hjärna bästa möjliga plats för vila och återhämtning.

Om du upplever att det är svårt att träna mindfulness i vardagen, är jag förutom KBT/ACT – coach också utbildad mindfulness-coach och kan hjälpa dig att komma igång med enkla knep och vardags-tips.