Skip to main content

Samtalsterapi är ett sätt att sätta ord på sina känslor, när vi verbaliserar det vi har inombords till en professionell och oberoende part sker ett utbyte som oftast är mycket värdefullt för den enskilde individen. I det utbytet sker läkning och utveckling på en djupare nivå. När vi  för en stund har fokus riktat inåt och får hjälp att vidga våra perspektiv, kan vi känna frid även om omgivningen just här och nu känns allt annat än fridfullt.

Det är när du märker att du fastnat och inte kommer vidare som det kan vara lämpligt att söka professionell hjälp. Alla kan vi någon gång i livet drabbas av en kris, till exempel vid skilsmässa eller vid en förlust av nära anhörig. Andra gånger kan det handla om nedstämdhet som inte går över av sig själv, en depression eller plötsliga panikångestattacker. Ibland kan det kännas så överväldigande att vi inte klarar av att hantera situationen själva. För hälsan och det psykiska välbefinnandet är det då viktigt att få hjälp. Det kan också handla om en känsla av att stå still och inte komma vidare i livet.

Det är lika naturligt att söka samtalsterapi när man mår psykiskt dåligt som att gå till doktorn när man mår fysiskt dåligt.

I mitt yrke har jag träffat många människor som tror att de är ensamma om sina problem. Det kan vara skönt att då få höra att ens situation inte är ovanlig och att det finns hjälp att få. I mina öron är inga frågor eller berättelser för konstiga.

En bra början är att verbalisera det du har inom dig, jag skapar en trygg plats och miljö där du kan öppna upp och ge plats för din längtan.  Jag lyssnar in och skapar utrymme för och följer dig på din inre resa steg för steg närmare ett ökat välmående.

I mina samtal lägger jag stort fokus på ACT – en terapi riktning och ett nytt synsätt på frågan om Lycka och meningen med livet. ACT hjälper oss att med medveten närvaro, acceptans , kognitiv desentering och värderingar ta oss ur lyckofällan. Lycka handlar inte bara om att må bra, utan lika mycket om att acceptera livets olika skiftningar. Livet är bitterljuvt och när jag upphör med att endast förvänta mig det ljuva ”livets goda” har vi lättare att känna oss avspända och öppna.

Att acceptera är ett sätt att komma till ro med verkligheten.