Skip to main content

Du kan göra allting till synes rätt gällande kost, träning och försöka nå en optimal hälsa. Men det spelar ingen som helst roll om du inte kan separera dig själv ifrån dina tankar och känslor. Eftersom tankarna står över ditt immunförsvar blir du ett resultat av dem. Om vi inte är i kontakt med alla delar av oss såsom tankar, känslor, beteenden, trossystem, behov, var dom uppstått och och hur dom påverkar oss, hur ska vi då kunna uppnå balans i vår kropp och sinne.

Smärta, känslor och övriga sensationer är kroppens sätt att kommunicera till oss om att någonting pågår i din kropp. Värdera det inte som någonting dåligt eller ohälsosamt utan som en signal ifrån ditt inre om en obalans, acceptera och lyssna. Medvetenheten om att du kanske behöver göra en förändring, utan att klanka ner på dig själv gör dig friskare på en gång.

Idag finns otroligt mycket forskning och vetenskapliga studier som visar på att acceptans kan läka det mesta.

Ingenting är statiskt, kroppen är levande och arbetar för att balansera och synkronisera vår kropp gentemot våra tankar såväl som vår omgivning. Att inte acceptera livets lärdomar, tankar och upplevelser gör att vi lever i en bubbla en så kallad ”lyckofälla”.

Jag har själv haft en rad utmaningar där jag prövats hårt både fysiskt och psykiskt, och genom dem fått tillfälle att ifrågasätta mig själv på flera plan. Genom dem har jag funnit gåvan i att utvecklas och idag ser jag inte längre på mina utmaningar som misslyckanden. En viktig pusselbit för mig var att acceptera och våga se mina egna tillkortakommanden.

Vi lever alla utifrån vår egen perception och uppfattning om vår verklighet. Denna är baserad på allt ifrån arv och miljö till upplevelser vi haft i livet, vilket betyder att vi alla är huvudrollsinnehavare i vår egen film. Att jämföra och tävla om vems verklighetsbild som är mest sann är otroligt destruktivt och gör oss bara dömande och kritiska. Det betyder inte att man inte kan ha fel, alla kan ha fel men vi lär oss också genom dem.

Det är lätt att fastna i gamla trossystem, vår hjärna har en benägenhet att vilja förenkla, generalisera och förvränga vår verklighetsbild.

För att jag skulle ta ett steg mot att känna och förstå mig själv bättre behövde jag vara fullkomligt ödmjuk inför mig själv och börja ifrågasätta mig själv. Jag gick i terapi och undersökte mina värderingar, bytte ut en del gamla trossystem. Jag tittade på sambanden mellan tankar och hälsa, mat och hälsa och fann att hälsa för mig var mer än bara ett ord för att sälja mediciner, kosttillskott, gymkort och träningsredskap. Jag hade själv varit fast i medicinträsket efter en skada i nacken som jag långvarigt dragits med.

För mig är hälsa att försöka vara så ren som möjligt i mina tankar, mat, och handlingar och lyssna in min kropp både fysiskt och psykiskt. Bara för att jag är symtomfri betyder det inte att jag har en bra hälsa, det tar tid att utveckla ohälsa, när symtomen väl är där har du gått med obalanser under en längre tid.

Det är inte bara vad du stoppar i dig som påverkar hälsan dina tankar kan vara nog så giftiga. Ett glas vin och umgänge med fina vänner, ihop med skratt och kärlek kan vara enormt läkande.