Vill du förändra dina destruktiva beteendemönster?

Vi bär alla på en rad olika beteende mönster, vi kan kalla dem överlevnadspersonligheter, de dyker upp när vi känner oss hotade och inte vill visa oss sårbara, men istället ligger de oftast i vägen för oss. De fungerar som en slags sköld för att slippa bära eller visa sitt sår, istället lägger vi oss till med en rad olika maneér. Ett kan vara tex makt och kan tex visa sig som Härskaren/besserwissern  jag vet och kan allting bäst. Vid ett sådant beteendemönster har jag förlorat kontakten med mig själv och min omgivning till mitt eget försvar.

Härskaren/Besserwissern är vid det aktuella tillfället, inte i stånd att förstå att alla bygger sin sanning utifrån sitt perspektiv utan överöser folk med namn, data, övertygelser om att deras sanning är den enda rätta. De använder sig ofta av sk ”härskarteknik” som angrepp för att få dem som inte delar deras sanning att känna sig underlägsna. En besserwisser lämnar sällan något utrymme till sina motståndare, men i slutändan har de sällan vunnit någonting. Oftast kommer de negativa konsekvenserna omedelbart, i form av en bitter eftersmak av dåligt samvete eller i att någon känt sig kränkt och blivit sårad.

Ett annat vanligt förekommande beteende mönster är medberoende, många tänker kanske då främst på alkohol och drogmissbruk, men det vi lätt glömmer av är,- medberoende i känslor. Den medberoende utplånar sig själv för att hjälpa sin partner, vän eller kollega och finns alltid till hands 100 procent för dem som behöver. I sin jakt på att hjälpa, fixa och laga alla runt omkring tappar man bort sig själv och börjar successivt att må allt sämre. Det här beteendemönstret kan vara mycket svårt att upptäcka då omgivningen oftast responderar positivt på de här egenskaperna.

Det största misstaget den medberoende begår är tron på att deras kärlek kan läka härskaren. Tvärtemot Besserwissern är ofta den medberoende väldigt omtyckt och ser därför inte något problem med sitt beteende. Det paradoxala blir att det som den medberoende försöker hjälpa, fixa till, ställa till rätta, istället stjälper då den drabbade inte själv tvingas ta tag i att lösa sina problem. Det här beteendemönstret är många gånger djupt rotat och härstammar ofta från ett livstema.

Inte sällan söker sig härskaren och den medberoende sig till varandra, den medberoende känner sig behövd när den får tjäna och härskaren får utlopp för övertygelsen om att deras destruktiva beteende är en en normal reaktion på partnerns otillräcklighet.

Det finns såklart många fler destruktiva beteendemönster än de ovan nämnda, men gemensamt för dem alla är att det ligger i vägen för vår lycka.

En viktig målsättning när man jobbar med beteendemönster är att förebygga att man domineras av dem, ett sådant arbete kan vara svårt att klara på egen hand, oftast behöver man hjälp av en professionell coach/samtalsterapeut. Det räcker inte bara att vara medveten om sina beteendemönster, vi behöver utveckla förmågan att styra oss själva, för att inte mekaniskt halka in i dem. Genom identifikation av ett beteendemönster, acceptans och slutligen des-identifikation, kan vi öka vår inre frihet och välja vem vi vill vara..

Det som vi inte vill kännas vid och trycker undan ger vi paradoxalt nog mer energi till. Dvs det du har motstånd till håller sig kvar och ligger i vägen för dig i ditt liv.

Som coach/samtalsterapeut är jag tränad i att se att alla har sin sanning och sitt tro-system, vilket är präglat av b la uppfostran, familj, arv, miljö, skolsystem och samhällsstrukturer. Alla människor är unikt olika och det som är sant för dig är inte sant för någon annan.

Min uppgift är att skapa kreativa och tankeväckande processer inom dig och hjälpa dig att identifiera vad som är roten till varje långvarigt problem och hitta vad just du sitter fast i.

 

Vill du börja jobba med dig själv och dina beteendemönster, är du varmt välkommen att höra av dig.

Leave a Reply